Informatisering en automatisering

In 2023 is een grote inhaalslag doorgevoerd qua modernisering van de infrastructuur van de gemeente. Zowel alle servers, dataopslag, backup voorzieningen, alsook alle netwerk- en WIFI apparatuur werden geheel vervangen. Dit is gelukt zonder dat daarbij sprake was van serieuze overlast en/of uitval van services. Alle ICT dienstverlening verloopt inmiddels via deze nieuwe voorzieningen.

Ook op functioneel vlak waren er ontwikkelingen: de voorzieningen om klaar te zijn voor de omgevingswet werden ingericht en er werd mee geoefend, een aantal softwarepakketten werden aanbesteed (o.a. financiën en anonimiseringsgereedschap (met name om de wet open overheid (Woo) te faciliteren). Aan de verdere ‘digitalisering van manieren van werken’ werd gewerkt (vooral het terugdringen van nog bestaande papieren processen). Daarnaast werden een aantal significante marktontwikkelingen kleinschalig verkend om een eerste beeld op te bouwen wat de gemeente ermee kan (met name de opkomst van programma’s met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en het werken met 3D-ruimtelijke modellen).

Op programma en /projectniveau is gekeken en voorbereid hoe de gevolgen het beste kunnen worden opgevangen van het gelijktijdig actief worden van een scala aan wetten met digitale gevolgen (Wet Open Overheid, Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, single digital gateway, eIDAS (electronic Identities), data en AI act, NIS2 (beveiliging)). De uitvoering ervan is voorzien in 2024.