Bestuurlijke planning en control

Stand van zaken rekenkameronderzoeken

We rapporteren hieronder over de stand van zaken van de openstaande aanbevelingen uit de rekenkamerrapporten die voor het merendeel in de begroting 2023 zijn opgenomen.

Veiligheid
De rekenkamercommissie heeft op 17 mei 2022 de raad geïnformeerd over het onderzoek naar de positie en rol van de raad in het lokale veiligheidsbeleid. De rekenkamercommissie heeft naast het onderzoek de raad een praktische handreiking gegeven om zijn kaderstellende en controlerende rol in het veiligheidsbeleid in te vullen. De raad heeft in de raadsvergadering van 25 mei 2022 de aanbevelingen uit het rapport ‘’Positie en rol van de raad in het lokale veiligheidsbeleid’’ overgenomen. De uitkomsten van het rapport zijn betrokken bij het opstellen van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 dat de raad heeft vastgesteld op 26 januari 2023. Hiermee zijn de aanbevelingen opgevolgd.

DoeMee-Onderzoek Wet Openbaarheid van Bestuur (= Wet open overheid)
Gorinchem heeft meegedaan aan het DoeMee-onderzoek naar de praktijk van de Wet openbaarheid van bestuur. Het onderzoek is door de raad besproken op 8 december 2022. De raad heeft de bevindingen, conclusies en aanbevelingen onderschreven in de raadsvergadering van 30 januari 2023. Separaat is in de Jaarstukken de nieuwe paragraaf Wet open overheid opgenomen waarin op de Wet open overheid wordt ingegaan. Hiermee zijn de aanbevelingen opgevolgd.

Onderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling
De rekenkamercommissie heeft een onderzoek verricht naar Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. De bevindingen, conclusies en aanbevelingen van het onderzoek zijn in de I&O van 17 mei 2023 toegelicht. De behandeling heeft plaatsgevonden in de B&A van 8 juni en de raadsvergadering van 3 juli 2023. De raad heeft de aanbevelingen overgenomen. De raad heeft daarnaast op 3 juli de motie Plan van Aanpak kindermishandeling aangenomen. De raad heeft het college in deze motie verzocht voor de begrotingsbehandeling een plan van aanpak te presenteren over de aanpak van kindermishandeling. De raad heeft op 30 oktober 2023 de raadsinformatiebrief Motie plan van Aanpak Kindermishandeling ontvangen. In het plan van aanpak is van de diverse acties een planning opgenomen die bij de uitvoeringspraktijk betrokken worden. Hiermee zijn de aanbevelingen opgevolgd.

Gevolgen Wet versterking decentrale rekenkamers
De Wet versterking decentrale rekenkamers is per 1 januari 2023 ingegaan. De rekenkamer heeft het implementeren van deze wetswijziging voorbereid. De huidige verordening rekenkamer Gorinchem is aangepast. Hierover is gesproken in een I&O/ B&A op 31 augustus 2023. De besluitvorming heeft door de raad plaatsgevonden op 28 september 2023. De gewijzigde verordening gemeentelijke rekenkamer is ingegaan op 1 oktober 2023. In de raadsvergadering van 19 december 2023 is een nieuw lid van de rekenkamer benoemd. Hiermee is de rekenkamer met 3 externe leden weer op op volle sterkte.

Stand van zaken collegeonderzoeken

Burgerpeiling 2021
De aandachtspunten vanuit de burgerpeiling 2021 zijn betrokken bij de burgerpeiling 2023 en daarmee opgevolgd.
Informatieveiligheid

Het collegeonderzoek is afgerond. In het onderzoek is aandacht uitgegaan naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van informatieveiligheid. De raad is in een raadsinformatiebrief van 7 september 2022 over de adviezen en de vervolgacties geïnformeerd. In 2023 zijn intern de diverse aanbevelingen vanuit dit onderzoek gemonitord. Separaat is in deze paragraaf ingegaan op de stand van zaken informatiebeveiliging.

Burgerpeiling 2023
In het voorjaar van 2023 is de burgerpeiling herhaald. Daarbij is onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de Gorcumse inwoners inzake wonen, leven, veiligheid en welzijn. De burgerpeiling heeft zowel op wijkniveau als stadsniveau plaatsgevonden. De raad is geïnformeerd over de uitkomsten van de burgerpeiling op 5 oktober 2023. De uitkomsten van de burgerpeiling hebben geleid tot aandachtspunten. De raad heeft op 5 oktober 2023 gevraagd om een vertaling naar acties. De raad heeft op 11 oktober 2023 een brief ontvangen waarin een overzicht is opgenomen van acties op hoofdlijnen. Zie verder de toelichting in de paragraaf Bestuur en Ondersteuning.