Wat hebben we daarvoor gedaan?

Prioriteiten en aandachtspunten

Onderwerp

Toelichting concrete voornemens

Vestigingsbeleid huisartsen

Het onderzoek naar de organisatie van de huisartsenzorg Gorinchem is in maart 2023 afgerond. Eén van de adviezen is dat de gemeente Gorinchem een actieve houding inneemt bij het bemiddelen en het zoeken naar betaalbare en goed gelokaliseerde huisvesting. Wij hebben dit advies opgepakt. Uit (bestuurlijk) overleg met de huisartsen blijkt dat de huisartsen voor dit moment zelf de huisvestingsknelpunten hebben opgelost op één praktijk na. Er is/wordt een carrousel van (onderlinge) verhuizingen op gang gebracht, voor de korte en lange termijn, die volgens de huisartsen zelf soelaas gaat bieden.

Energiearmoede

Wij hebben in 2023 een plan van aanpak opgesteld voor het tegengaan van energiearmoede. Dit hing samen met de aanbesteding voor energiecoaches. Er wordt ingezet op het ondersteunen van duurzaamheidsingrepen bij inwoners met een laag inkomen. Inwoners kunnen gebruik maken van een gratis energiecoach die adviseert over de maatregelen en een daarvoor aangesteld klusteam kan inschakelen om besparende maatregelen aan te brengen om tocht te weren en de verwarming te optimaliseren. Verder kijken we of en wat er nodig is in aanvulling op de landelijke regelingen. Dit plan wordt in 2024 uitgevoerd.

Aanpak schulden

Binnen het Integraal sociaal beleid (ISB) blijven we inzetten op de aanpak van schulden en armoede. Het aanpakken en oplossen van schulden en armoede heeft positieve effecten op meerdere levensdomeinen. Het hebben van schulden en het leven in armoede kan o.a. leiden tot psychische en fysieke gezondheidsklachten.

Avres heeft de Pilot Budget beheer opgenomen in de dienstverlening.

Met de aanpak Energiearmoede komen we bij mensen binnen. Van daaruit is er een warme en actieve doorverwijzing naar Avres (en andere partners).

Wijkgericht werken en leefbaarheid

Wij hebben gekeken naar een duurzame opzet van wijkgericht werken. Vooruitlopend daarop is vanuit het ISB gestart met sociaal wijkgericht werken. Diverse medewerkers van de gemeente worden wijkgericht ingezet, zoals o.a. de wijkcoördinatoren, wijkboa's en buurtsportcoaches. We stimuleren bewoners om een bijdrage te leveren aan hun leefomgeving. Dit kan door Bliek in Actie en buurt- en straatactiviteiten. Zie verder bij bewonersinitiatieven.

Daarnaast zoeken we actief verbinding met wijkpartners. Per wijk is er elke maand een wijkoverleg waarbij maatschappelijke partners zoals Poort6, de wijkagent, de wijkboa, jongerenwerk, buurtsportcoach en de wijkcoördinatoren zaken afstemmen. Vroegsignalering van o.a. overlast wordt gemeld en hierop wordt geanticipeerd. We stimuleren wijkpartners en inwoners uit de stad om gebruik te maken om de gemeente uit te dagen. Er zijn diverse aanvragen van adoptiegroen afgehandeld. Het Recht tot Uitdagen (Right to Challenge) is één keer aangevraagd (door de Festiviteitenvereniging Dalem) maar vanwege mogelijke andere plannen op de gevraagde locatie, is hier nog geen besluit over genomen. Wijkgericht beheren zal verder worden verkend.

Alleen de Lingewijk heeft nog een klankbordgroep, daar is regelmatig contact mee. Verder worden inwoners op projectbasis geïnformeerd. en uitgenodigd om mee te denken bij projecten zoals o.a. de herinrichting van een speelvoorziening. In Gorinchem is Buurtpreventieteam Oost actief in de wijken Dalem, Laag Dalem en Hoog Dalem. Er wordt nu onderzoek gedaan of er bestaansmogelijkheden zijn voor een buurtpreventieteam in de Lingewijk.

In 2023 nam Buurtbemiddeling ElkWelzijn 43 casussen in behandeling, waarvan 7 niet zijn opgelost. De aanleiding voor kwesties tussen buren betroffen o.a. geluidsoverlast, tuin-/grondgeschil, pesterijen en vuilnis/rommel/stank. In percentage heeft Buurtbemiddeling in 70% van de in behandeling genomen kwesties een positieve bijdrage geleverd.

Wijkbeheer was betrokken bij de 6 wandelingen onder leiding van een gids die gehouden zijn in iedere wijk. Tevens was Wijkbeheer in 2023 betrokken bij de voorbereiding van realisering van het derde Tiny forest in de Haarwijk.

Opvang vluchtelingen

De gemeenteraad heeft op donderdag 2 november 2023 ingestemd met het voorstel van het college om, naar aanleiding van een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), aan de Buys Ballotstraat 9 een kleinschalige opvanglocatie voor 150 asielzoekers voor een periode van maximaal 10 jaar te vestigen. Hiermee worden de startnotitie uit mei 2022 en het amendement van 24 november 2022 over kleinschalige opvang van 150 asielzoekers uitgevoerd.

Daarnaast biedt de gemeente Gorinchem biedt opvang, onderwijs en ondersteuning aan in totaal 200 Oekraïense vluchtelingen. In 2023 zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuwe opvanglocatie voor de Oekraïense vluchtelingen die verblijven in de (sloop)woningen van Poort6. Na een zoektocht naar mogelijke opvanglocaties, is gekozen voor een nieuwe locatie op de Kleine Schelluinse Kade. In de eerste helft van 2024 zal deze locatie in gebruik genomen worden.

Vroegsignalering

We zetten in op vroegsignalering zodat we onze inwoners snel kunnen helpen, zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. We trainen partners en vrijwilligers waar nodig. Om dit nog actiever te kunnen doen heeft Avres een extra Fte ingezet.

Minimaregelingen

Begin 2023 zijn de inkomensgrenzen verhoogd naar 130%. Hierdoor hebben meer mensen recht op de minimaregelingen. In totaal hebben 1838 huishoudens een minimaregeling ontvangen. En zijn er 697 kinderen door Stichting Leergeld geholpen. Daarnaast zijn er meer uitjes voor de kinderen/gezinnen met een laag inkomen georganiseerd.

Reguliere taken

Onderwerp

Toelichting reguliere taken

Wettelijke uitvoering Participatiewet

De gemeente is verantwoordelijk voor alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Waar nodig is er inkomensondersteuning om het salaris aan te vullen. De gemeenschappelijke regeling Avres voert deze wettelijke taken uit voor Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Afgelopen jaar zijn meerdere verordeningen aangepast, zodat dit aansluit bij de huidige situatie.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid naar passend werk. Ook is Avres werkgever van ca. 500 mensen vanuit de Wet Sociale Werkvoorziening (SW) en de regeling Nieuw Beschut.

Voor inwoners die een indicatie Nieuw Beschut hebben gekregen, maar waar geen betaalde werkplek voor is, hebben we ook in Gorinchem de Wachtlijstbaan opgezet. Hierdoor kunnen deze mensen wel aan het werk.

Speerpunten: Uitvoering ambitiedocument

In 2023 is Avres van start gegaan met het Ambitiefonds. Hieruit zijn inmiddels diverse projecten gestart. In 2024 gaan ze hier verder mee.

Wettelijke uitvoering Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Mensen met problematische schulden kunnen een beroep doen op gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit is een wettelijke taak op basis van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Mensen met problematische schulden kunnen bij de gemeenten terecht voor onder meer advies, schuldbemiddeling of een saneringskrediet. De gemeenschappelijke regeling Avres voert deze wettelijke taak uit.

Wettelijke uitvoering Jeugdwet

Het Sociaal Team gaf in 2023 uitvoering aan de jeugdwet en heeft hulpverlening geboden daar waar nodig. Als er meer specialistische hulpverlening nodig was, werden inwoners doorgeleid naar regionaal ingekochte zorgaanbieders. De GR DG&J – onderdeel SOJ voerde de gemeentelijke taken op het gebied van inkoop en het contractmanagement van specialistische jeugdhulp uit.

Speerpunten: Jeugdzorg: beweging naar de voorkant

In 2023 is de inzet van de Jeugd- en Gezinsprofessionals binnen het project Jeugdhulp naar Voren (JNV) geëvalueerd. Uit deze evaluatie is gebleken dat de inzet van JNV positief heeft bijgedragen aan het gestelde doel; het bieden van laagdrempelige opvoedondersteuning aan ouders en individuele begeleiding aan jeugdigen, het ondersteunen van huisartsen bij triage, het bieden van consulatie en advies en het zelf bieden van lichte GGZ zorg aan jeugdigen (en hun gezinnen). Dit dichtbij huis, beschikkingsvrij, met minder doorverwijzingen naar de regionale zorgmarkt en administratief luw. Daarnaast, met alle voorzichtigheden omkleed, zagen we een eerste besparing op de kosten.

Deze beweging naar voren is meegenomen in het Programma van Eisen voor de aanbesteding van het Sociaal Team. Het “zelf hulpverlenen” en de verbinding tussen enerzijds onderwijs en huisartsen en anderzijds jeugdzorg is hierin verwerkt. Dit sluit aan op de uitkomsten van de evaluatie en verwachtingen aan ons in de Hervormingsagenda Jeugd.

Het regionale uitvoeringsprogramma Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming is medio 2023 vastgesteld en in het derde kwartaal van 2023 zijn diverse projectleiders gestart met de uitvoering ervan. Ook voor deze opgave geldt, dat deze zo veel als mogelijk is meegenomen in de aanbesteding van het Sociaal Team. Datagedreven werken krijgt lokaal en regionaal steeds meer vorm. Nieuwe opdrachten worden voorzien van een (kort) projectplan, waarin monitoring een standaard onderdeel is geworden.

Jeugdzorg: Regionale samenwerking

In Zuid-Holland Zuid hebben we samen met de 10 gemeenten en Service Organisatie Jeugd (SOJ) gewerkt aan regionale projecten zoals beschreven in het regionale programma Werk voor de Jeugd. Denk hierbij aan projecten als het komen tot een passend zorglandschap, beter begroten en monitoren en sturen op contractmanagement.

We hebben samen met de SOJ contractgesprekken met aanbieders gevoerd. Per type zorg (branche) worden deze gesprekken voorbereid. In de brancheteams zijn zowel de gemeenten als de contractmanagers van de SOJ vertegenwoordigd.

Het afgelopen jaar zijn er vier ontwikkeltafels georganiseerd, waarbij gemeenten, SOJ en jeugdhulpaanbieders aanwezig waren om gezamenlijk beleidsmatige ontwikkelingen en eventuele aanpassingen van beleid te bespreken. Eén van de opbrengsten was een aanpassing in de dienstomschrijving rondom dagvoorzieningen.

De regionale samenwerking is in 2023 geëvalueerd, waarna de samenwerkingsafspraken opnieuw zijn besproken en aangescherpt. Er wordt strakker gestuurd op de samenhang tussen de brancheteams, contractgesprekken en ontwikkeltafels. Trends en ontwikkelingen worden gesignaleerd en besproken in de brancheteams. Indien nodig worden deze geagendeerd in de contractgesprekken. Eventuele beleidsmatige of contractuele gaan door naar de ontwikkeltafels en bestuurlijke besluitvorming. Resultaat van deze evaluatie is ook een prioritering per branche en een lijst met thema’s die we regionaal als eerste gaan oppakken.

Hervormingsagenda Jeugd

In juni 2023 is de landelijke Hervormingsagenda Jeugd vastgesteld. Eind 2023 volgde hierop een landelijk opgesteld implementatieplan en handreiking voor gemeenten. De komende jaren wordt veel van gemeenten gevraagd. In 2023 is lokaal (en regionaal) gestart met het inzichtelijk maken van de stand van zaken per gemeente en regio. Dit wordt gebruikt voor het opstellen van een lokale Hervormingsagenda (c.q. maatregelen).

Jongerenwerk

In 2023 heeft Stichting The Mall het jongerenwerk uitgevoerd. Er zijn 'inlopen' in alle wijken georganiseerd. Samen met de stichting Boukie organiseert The Mall activiteiten in de stad. Beide stichtingen participeren in het onderwijs d.m.v. inzet op de PO en VO scholen. Op het Vita college is een ruimte ingericht voor het jongerenwerk. Jongeren uit de Lingewijk en Haarwijk kunnen gebruik maken van deze voorziening. Jongerenwerk en de Stichting Boukie begeleiden steeds meer jongeren die dreigen uit te vallen op school. Daarnaast wordt er extra ‘meidenwerk’ ingezet.

Wettelijke uitvoering Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

De onderwijsinspectie werkt sinds 2023 niet langer met de status normeringen, maar kijkt of de gemeente voldoet aan de wet- en regelgeving. Onze gemeente voldoet aan alle taken volgens deze wet- en regelgeving. Binnen onze gemeente is voldoende plaatst voor de zogenaamde doelgroepkinderen (kinderen met een risico op een achterstand).

Wettelijke uitvoering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015)

In 2023 zijn we gestart met wachtlijstbeheer voor de Wmo voorziening Huishoudelijke Ondersteuning. Dit was nodig vanwege het ontstaan van wachtlijsten als gevolg van een toenemende vraag naar Huishoudelijke Ondersteuning in combinatie met schaarste aan huishoudelijke hulpen. Om dit mogelijk te maken heeft de raad in april 2023 ingestemd met een voorstel tot aanpassing van de Wmo verordening. Deze wijziging biedt de mogelijkheid om de hoogte van het inkomen mee te wegen bij de levering van huishoudelijke ondersteuning in het geval van wachtlijsten. Inwoners met een lager inkomen krijgen dan voorrang op inwoners met een hoger inkomen. Is er sprake van een urgente situatie, dan blijft de hoogte van het inkomen buiten beschouwing.

In de periode juni – oktober stonden er 62 inwoners op de wachtlijst huishoudelijke ondersteuning. Inwoners met een urgentie hadden in die periode een gemiddelde wachttijd van 6 dagen. Inwoners met een lager inkomen moesten 34 dagen wachten, terwijl het 54 dagen duurde voor inwoners met een hoger inkomen huishoudelijke ondersteuning kregen. Vanaf medio oktober is er geen sprake meer van een wachtlijst en zijn er voldoende aanbieders die kunnen leveren. Het werven en behouden van personeel blijft lastig voor de aanbieders binnen de huidige arbeidsmarkt. Daarom is er sprake van een wankel evenwicht en blijven we voorlopig achter de schermen het wachtlijstbeheer uitvoeren. Er is echter geen sprake van wachttijden.

In 2023 is verder gewerkt aan de Agenda Huisvesting Kwetsbare groepen (HKG) 2020-2023. Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor een Skaeve Huse in Gorinchem. De overige biedingen uit deze HKG fase zijn gerealiseerd. In 2023 is een breed onderzoek uitgevoerd naar de middellange termijn huisvestingsopgaven van psychisch kwetsbare groepen. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een nieuwe Agenda Huisvesting Kwetsbare Groepen voor de periode 2024-2030. Met daaraan gekoppeld een geactualiseerde regionale huisvesting opgave, waarvoor alle gemeenten nieuwe biedingen doen. Eind 2023 is besloten het regionale Opvang palet uit te breiden met een proefproject (crisis)opvang dakloze jongeren 18-23 jaar.

De invoering van de wetswijziging Wmo herverdeelmodel Beschermd Wonen is controversieel verklaard na val van het kabinet en daarmee opnieuw uitgesteld. Regionaal zijn de beleidsmatige voorbereidingen onverminderd ter hand genomen. Het Landelijk Programma ‘Iedereen onder een dak’ is meegenomen in de Agenda HKG 2024-2030. Er zijn beleidsvoorbereidingen gestart voor een transitiestrategie van de Regionale visie ‘Van Opvang naar Wonen’. Deze strategie sluit aan op de landelijke opgave om dakloosheid substantieel terug te dringen naar 2030.

Lokaal is met ketenpartners in de Proeftuin Maatwonen Gorinchem in 2023 verder gebouwd aan de 5 thema’s van de transformatie opgave dat psychisch kwetsbaren duurzaam 'Thuis in de Wijk' kunnen wonen. Het project Wijk Moestuin aan De Wijnkoperstraat begint tot wasdom te komen. In verbinding met -ISB kans Betrokken Gorinchem- is een Programmaplan Anti-Stigma opgesteld. Het 1e initiatief in deze aanpak ‘ de Levende bibliotheek’ is zeer goed ontvangen. Voorbereidingen zijn vergevorderd voor een ‘Perspectiefvol Wonen’ aanpak voor kwetsbare inwoners die uitstromen uit regionale voorzieningen Beschermd Wonen of Opvang naar wonen in de wijk.

Speerpunten Inkoop Wmo

We werkten in 2023 met nieuwe inkoopafspraken voor zowel Huishoudelijke Ondersteuning als Begeleiding. Deze inkoopafspraken voldoen aan de AMvB reële marktprijzen.

Bij wijze van pilot hebben we in samenwerking met aanbieders Huishoudelijke Ondersteuning enkele voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor huishoudelijke hulpen over vroegsignalering.

Via het contractmanagement bespraken we periodiek de belangrijkste ontwikkelingen en mogelijkheden voor innovaties. Dit heeft nog niet geleid tot concrete vervolgplannen omdat de focus bij aanbieders in 2023 vooral lag op het vinden van personeel om de basistaak uit te kunnen voeren. Dat had in 2023 de hoogste prioriteit.

Eigen bijdrage Wmo

De invoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage binnen de Wmo is uitgesteld. Invoering vindt niet eerder plaats dan in 2026.

Voor de invoering is een wetswijziging nodig. Het rijk is inmiddels gestart met een internetconsultatie van de voorgestelde wetswijziging.

Clientervarings-onderzoek

Het onderzoek naar een andere wijze van uitvoering van het cliëntervaringsonderzoek is doorgeschoven naar 2024 vanwege andere prioriteiten. We hebben het cliëntervaringsonderzoek in 2023 uitgevoerd in de vorm van een zogenaamd continuonderzoek. Cliënten werden op 2 momenten bevraagd naar hun ervaringen (binnen enkele weken na de ontvangen indicatie over de dienstverlening vanuit de gemeente in het aanvraagproces, na enkele maanden over de kwaliteit van geleverde ondersteuning van gecontracteerde aanbieders). Signalen vanuit het cliëntervaringsonderzoek en het onderzoek in het kader van de zogenaamde controle/prestatie-levering werden door de contractmanager gemeld en besproken met de aanbieder waar de melding betrekking op had. In 2023 waren de ontstane wachtlijsten een issue.

Wonen en zorg

De gemeenteraad heeft in december 2023 ingestemd met een startnotitie om te komen tot een Strategische- en Uitvoeringsagenda Wonen en Zorg. Adviesbureau Companen heeft de opdracht gehad om deze agenda eind 2024 op te leveren via een participerende aanpak. In 2023 zijn we met vertegenwoordigers van enkele kernpartners (Poort6, Rivas, Syndion ) gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

Voor dit onderwerp is er sprake van samenloop met programma 9 (volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Stedelijke vernieuwing).

Mantelzorg

De stijgende zorgvraag door vergrijzing en toenemende personeelstekorten legt extra druk op mantelzorgers. In 2023 is daarom verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de mantelzorgondersteuning. Het mantelzorgsteunpunt heeft diverse trainingen, activiteiten en een informatieve mantelzorgmarkt georganiseerd. Het aantal mantelzorgers dat we in beeld hebben bij het mantelzorgsteunpunt is gestegen van 880 naar 950. Om hen op een juiste manier te kunnen blijven ondersteunen, informeren en waarderen is het belangrijk om inzicht te hebben in de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers én professionals in Gorinchem. Eind 2023 is MantelzorgNL daarom gestart met een behoefteonderzoek in Gorinchem en zal op basis daarvan aanbevelingen formuleren ter verbetering van onze mantelzorgondersteuning.

Dementievriendelijke gemeenschap

In 2023 hebben we actief verder gewerkt aan een dementievriendelijke samenleving in Gorinchem, waarin mensen met dementie langer mee kunnen blijven doen. Op 1 mei 2023 is het Odensehuis in Gorinchem geopend. Dit biedt een laagdrempelige inloop voor mensen met dementie en hun naasten. Op Wereldalzheimerdag konden naasten de wereld van dementie ervaren door een VR bril, om zo te beleven waar mensen met dementie in het dagelijks leven tegenaan lopen. Daarnaast werd in 2023 de cursus Dementie en Nu aangeboden aan mantelzorgers. Tijdens de Kom Erbij week werd een interactieve lezing 'omgaan met mensen met dementie, begint met kennis over dementie' georganiseerd.

Preventie

In samenwerking met Youz preventiewerk en de GGD zijn diverse bijeenkomsten geweest voor ouders over de onderwerpen alcoholproblematiek, vapen en roken onder jongeren.

Daarnaast heeft de stichting Chris en Voorkom op een viertal scholen lessen verzorgd en een actieve doorverwijzing naar de zorg coördinatoren.

Met het ‘project rookvrije wijkaanpak’ zijn wij gestart in de Gildewijk en de Haarwijk. Dit projectwordt uitgevoerd in samenwerking met de GGD en is voor de duur van drie jaar.

Bij het binnen- en buitensportoverleg is de rookvrije sportomgeving weer onder de aandacht gebracht en vanuit dit overleg is er per 1 januari 2024 weer een vereniging rookvrij geworden. Hierdoor zijn nu bijna alle sportverenigingen rookvrij.

De coalitie Kansrijke Start Gorinchem Molenlanden krijgt steeds meer vorm. We hebben in 2023 2 grote bijeenkomsten gehad. In één van die bijeenkomsten is de klantreis besproken. Ook hebben we diverse ervaringsverhalen van ouders opgehaald.

Er is een format met elkaar samengesteld waarin aanvragen gedaan kunnen worden voor passende acties ten behoeve van Kansrijke Start.

Eenzaamheid

Naast de ondersteuning van het reguliere aanbod (zoals de verschillende inlopen, buurthuisactiviteiten en netwerkversterking voor kwetsbare inwoners), is er in 2023 extra aandacht geweest voor het bereiken van de inwoners die nog niet van het activiteiten- en ondersteuningsaanbod afweten. In mei is er in samenwerking met diverse partners een Lentefair georganiseerd, waarbij inwoners kennis konden maken met het aanbod in Gorinchem. Ook tijdens de Kom Erbij week werden inwoners gestimuleerd om laagdrempelig kennis te maken met het aanbod en andere inwoners te ontmoeten. Daarnaast hebben we extra ingezet op de vroegsignalering van mensen met gevoelens van eenzaamheid. In 2023 is het signalerend huisbezoek uitgebreid, elk jaar krijgen nu ook de 80-jarigen in Gorinchem een uitnodiging voor een huisbezoek. Ook is er een start gemaakt met de training signaleren van eenzaamheid en overbelaste mantelzorgers voor Huishoudelijk Ondersteuners.

Het project Samen Sterk is in 2023 voortgezet. Dit is een specifieke aanpak voor jongeren, waar de focus ligt op het doorbreken van het taboe en het bereiken van de ‘eenzame jongeren’.

Ontmoetingsplek van de Toekomst

Sinds 2022 werken we in Gorinchem met het beleidsdocument 'Ontmoetingsplek van de toekomst'. Een ontmoetingsplek is een plek waar activiteiten voor verschillende doelgroepen uit de wijk en de stad als geheel kunnen plaatsvinden. We zetten in op de samenwerkingen tussen de ontmoetingsplekken, waarbij er gekeken wordt naar bijvoorbeeld de signalerende functie en de spreiding van de ontmoetingsplekken over de stad. Met de ontmoetingsplekken dragen we bij aan de leefbaarheid in de wijken en proberen we eenzaamheid terug te dringen. In 2023 is extra aandacht besteed aan de organisatie van een dag waarop alle ontmoetingsplekken een gezamenlijke activiteit hebben ontplooid. Denk hierbij aan Burendag en een kerstactiviteit. Tijdens het overleg met alle ontmoetingsplekken en de opbouwwerker van de gemeente Gorinchem worden de ambities van het beleidsdocument besproken. De ontmoetingsplekken houden rekening met deze ambities in de eigen beleidsplannen.

Samen Gorinchem

Sinds april 2020 is SamenGorinchem hét online platform voor en door de gemeenschap. Het platform biedt ruimte voor vraag en aanbod, informatiedeling en de sociale kaart van Gorinchem. In 2023 is er ingezet op de bekendheid van het platform. Er is gestart met social media, het platform is geoptimaliseerd en er zijn themapagina’s aangemaakt. Via promotie in de stad en bij sociale evenementen is er aandacht gevraagd voor het platform. Hierdoor is de bekendheid van het platform in de stad verhoogd en zijn de bezoekersaantallen op de site gestegen. Daarnaast is het project ‘sterke buurtverbinders’ gestart waarbij buurtverbinders zijn geworven die in 2024 namens het platform voor betrokkenheid en inzet in de wijk gaan zorgen.

Monitoren

De monitor van het ISB wordt ieder jaar aan de raad aangeboden en besproken. Hierin is te zien welke doelen we gesteld hebben, welke gehaald worden en welke ook niet.

Tevens is hieraan ook duiding gegeven (het verhaal erachter).

In september 2023 is er een avond voor de raad gehouden over datagedreven werken (o.a. monitoring) in het sociaal domein. Het monitoren van het project Jeugdhulp naar voren (JNV) is één van de voorbeelden van hoe we het afgelopen jaar datagedreven hebben gewerkt. Deze monitoring heeft er uiteindelijk toe geleid dat is besloten het project JNV structureel te gaan borgen in de opdracht aan het Sociaal team (zie ook het punt Speerpunten Jeugdzorg: beweging naar de voorkant.)

Acute Zorg

Samen met de gemeente Winterswijk en Goes voeren we een lobby aan namens 28 gemeenten met een regionaal ziekenhuis voor behoud van de spoedeisende zorg. De lobby en de bundeling van krachten zijn zeer invloedrijk en effectief geweest in 2023. Meer dan voorheen staat het behoud van streekziekenhuizen op het netvlies van politiek partijen.

Wettelijke uitvoering Wet inburgering

Met ingang van 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden. Hiermee zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van inburgering en alles wat er bij participeren en integreren komt kijken. Het is daarbij de ambitie van de gemeente Gorinchem om inburgeraars zo snel mogelijk actief burgerschap te laten verwerven. De uitvoering van de Wet Inburgering ligt bij AVRES en VluchtelingenWerk. Dit doen ze door het leren van de Nederlandse taal te combineren met participatie in onze samenleving, met als ultieme doel het duurzaam zelfstandig en zelfredzaam zijn in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Vluchtelingenwerk voert Participatie Verklaringstraject (PVT) uit en AVRES heeft de regietaken en voert gesprekken met inburgeraars en zorgt dat ze tijdig kunnen starten met hun inburgering.

Ondertussen krijgen de inburgeraars onder de oude wet ook (extra) ondersteuning, zodat ook zij zo snel mogelijk zelfstandig en zelfredzaam zijn. In Q4 zijn de voorbereidingen gestart voor het schrijven van een nieuwe aanbesteding voor de inburgering om de taallessen passender en flexibeler te maken voor de inburgeraars.

Diversiteit

In Gorinchem willen we dat iedereen mee kan doen en zich zowel veilig als thuis voelt in de stad. Hier wordt op ingezet met het emancipatie- en diversiteitsbeleid. In december 2020 is Gorinchem officieel Regenboogstad geworden. Hiermee zegt de gemeente toe zich actief te zullen inzetten voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van de Gorcumse LHBTIQ+ gemeenschap. In 2023 heeft Radar zich o.a. ingezet voor het verwerken van meldingen en het registreren van klachten over discriminatie, het organiseren van activiteiten in de stad, het verzorgen van voorlichtingsbijeenkomsten voor scholen en het organiseren van activiteiten in de maand van Respect. Sinds 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurschap van kracht. Via onze website kan iedereen een melding van woondiscriminatie op de reguliere huurmarkt maken. Radar neemt de meldingen in behandeling. In 2024 komen er extra gelden vanuit de overheid voor anti-discriminatie inzet.

Bewonersinitiatieven

In 2023 zijn financiële bijdragen verstrekt aan bewonersinitiatieven gericht op versterking van de sociale samenhang en leefbaarheid. Van de 34 aanvragen voor een “Bliek in Actiebijdrage” is 30 maal subsidie verleend.

T.b.v. de buurt- en straatactiviteiten is in 2023 71 maal subsidie aangevraagd waarvan er 67 zijn toegekend. Mede door het actief promoten van de Burendag met een burendagpakket is er sprake van een toename.

Om de straat of buurt groener te maken -bijvoorbeeld door het aanleggen van een geveltuin, het plaatsen van plantenbakken of door (een gedeelte van) een openbaar plantsoen of groenstrook te gaan onderhouden- kunnen bewoners via wijkbeheer een adoptiegroen-aanvraag doen.

Contacten met inwoners

We staan in nauw contact met de inwoners. Inwoners melden voor hen van belang zijnde zaken via de kanalen Fixi,via het KCC of via een brief. Maandelijks worden bewoners geïnformeerd en geïnspireerd over leefbaarheid in de “Hart voor uw Wijk special” in De Stad Gorinchem.

Ieder kwartaal worden wijkoverstijgende overleggen gehouden met partners (politie, Poort6, sociaal team, jongerenwerk, Gorinchem Beweegt, opbouwwerk). Het doel van deze overleggen is goed van elkaar op de hoogte te blijven en om adequaat op situaties te kunnen inspringen.

Deze overleggen zitten tussen uitvoerend en beleidsmatig niveau in. Daarnaast zijn er maandelijks wijkoverleggen op uitvoerend niveau. Er zijn wijkspreekuren die matig worden bezocht. In 2024 krijgen die een andere invulling: van inwoners ontvangen bij spreekuren naar actief mensen opzoeken. Daarnaast wordt er aangesloten bij Burendagen, Straat- en buurtactiviteiten en andere evenementen.