Wat hebben we daarvoor gedaan?

Prioriteiten en aandachtspunten

Onderwerp

Toelichting concrete voornemens

De Nieuwe Doelen incl. meekoppelkans huisvesting bibliotheek

Op 29 juni 2023 heeft u met het vaststellen van twee aanverwante raadsvoorstellen de kaders vastgesteld om te komen tot een voorstel voor De Nieuwe Doelen. Op basis van deze raadsvoorstellen hebben wij het tweede half jaar van 2023 gewerkt aan de nodige technische onderzoeken ter voorbereiding op het gevraagde raadsvoorstel. Ook is een eerste ronde participatiegesprekken gevoerd en is de bibliotheekhuisvesting verkend als meekoppelkans. Dit alles heeft geresulteerd in een programma van eisen en een ruimtelijke vertaling van dit programma van eisen. De vertaling van het programma van eisen heeft geleid tot 4 varianten, inclusief een eerste investerings-kostenindicatie per variant. De varianten laten zien wat de impact is qua inhoud en voor de lange termijn om een nieuwe invulling te geven aan Haarstraat 64.

Voortzetten cultuurbeleid en actualisatie (incl. Cultuurfonds

In 2023 is er prioriteit gegeven aan De Nieuwe Doelen. Daarom is het huidige cultuurbeleid in 2023 voortgezet en de actualisatie van het cultuurbeleid uitgesteld naar 2024.

Herinrichting Gorcums Museum

Op 8 en 9 december opende het Gorcums Museum met een openingsdiner en een lezingenprogramma de deuren van een volledig vernieuwde historische presentatie. Deze presentatie, die voor het grootste gedeelte gebaseerd is op de collectie van Historische Vereniging Oud-Gorcum, vertelt aan de hand van persoonsverhalen en objecten het verhaal van Gorinchem. De presentatie zal de komende tien jaar de basis vormen voor het uitdragen van de Gorcumse geschiedenis.

Reguliere taken

Onderwerp

Toelichting reguliere taken

Een leven lang bewegen

Op alle vijf pijlers van het sportbeleid is in 2023 ingezet. De pijlers zijn Bewegend leren, Meedoen door beweging, Sportieve ruimte, Sterke spelbepalers en Gorcum Sportvesting. De gemeentelijke gymzalen zijn ingericht met passende materialen op basis van het zogenaamde Athletic Skills Model (ASM). Zo'n 80% van de basisscholen heeft in 2023 de MQ-scan (Motorische Quotiënt) afgenomen. Deze scan monitort de motoriek van kinderen op de basisschool en kan bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van eventuele motorische achterstanden. Gorinchem Gezond is een belangrijk project geweest in 2023 en blijft dit ook in de toekomst. SeniorenFit en de Veldkeuken zijn in Gorinchem-Oost en Hoog-Dalem opgestart. Daarnaast is het project Valpreventie doorontwikkeld. De Gorcum Sportmaand trok in 2023 ruim 800 deelnemers. Om het lokaal Sportakkoord te herijken, is in maart 2023 een sportcafé georganiseerd. Tijdens dit sportcafé is het Gorcums Sportinitiatief geïntroduceerd. Dit heeft in 2023 al gezorgd voor 3 goedgekeurde aanvragen (Achilles-clinics op school, Typhoon-sportmeerkamp groep 3 en 4 en het Leger des Heils-ontspanningsles voor minima).

Leefstijl

In juni 2023 heeft de tweede Gorinchem Gezond week plaatsgevonden. Een week met leefstijlmarkten, koffie-inlopen, wandelingen etc. Daarnaast zijn er veel activiteiten door het jaar heen uitgevoerd met onder andere: een workshop “Met minder suiker, meer energie” op de basisscholen, inzet tijdens de SantaRun en de Gezond & vitaalbeurs NL. Het Gorinchem Gezond netwerk is uitgegroeid tot 40 partners. We stimuleren en faciliteren gezonde keuzes rondom voeding, beweging, zingeving, sociaal, ontspanning en slaap. Met de boodschap: "Je hebt een keuze…wat kies jij?" willen we ook een gezonde keuze bieden voor degene die dat willen.

Sportverenigingen

De sportverenigingen hebben een uitdagend jaar gehad op het gebied van energielasten en vrijwilligers. De energielasten zijn echter door ons lokaal noodfonds goed opgevangen. De realisatie van ledverlichting heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd om de energielasten te verlagen. De verenigingen zijn mede door de gemeentelijke ondersteuningen financieel stabiel en 'gezond' gebleven. Door daarnaast actief in te zetten op de binnen- en buitensportoverleggen zijn ook issue's als vrijwilligers gezamenlijk besproken en opgepakt.

Sportaccommodaties

In 2023 zijn de werkzaamheden bij voetbalvereniging GJS afgerond. Het hoofdveld is omgebouwd tot een kunstgrasveld en veld 1 is omgebouwd tot een wedstrijd-trainingsveld. Dit alles om de training- en wedstrijdcapaciteit te verbeteren.

De werkzaamheden bij GVV Unitas zijn afgerond en hier zijn de velden ook weer toekomstbestendig, ditzelfde geldt ook voor het natuurgrasveld 2 bij VV SVW.

Het nieuw gerealiseerde multiveld op het oude terrein van handbalvereniging Achilles is volledig gereed, inclusief verlichting.

Alle buitensportverenigingen zijn voorzien van ledverlichting. De financiële voordelen zijn voor de verenigingen.

De toekomstvisie van het zwembad Caribabad is volledig uitgewerkt inclusief scenario uitwerking. Dit heeft geresulteerd in een aangenomen voorstel dat er eind 2027 een nieuw zwembad wordt gerealiseerd.

Gorcums Museum

In 2023 organiseerde het Gorcums Museum twee tentoonstellingen: Te Land, Ter Zee en in de Lucht – Voertuigen in de kunst en XXS – Miniaturen in kunst en modelbouw. De eerste tentoonstelling liet diverse werken van hedendaagse kunstenaars zien, in de tweede tentoonstelling stond een mix van kunstwerken en lokale modelbouwers centraal. Beide tentoonstellingen was er voor de jeugd gelegenheid om in een doeruimte op zolder hun creativiteit de vrije loop te laten. Gedurende het jaar organiseerde het Gorcums Museum bovendien diverse workshops, zoals het bouwen van je eigen miniatuurhuisje.

In samenwerking met Gorinchem Inspireert en het Hendrick Hamel Museum lanceerde het Gorcums Museum de museumpas voor scholieren, om de lokale jeugd te stimuleren het museum tijdens en na schooltijd te bezoeken.

Gorinchem Inspireert

De gemeente Gorinchem biedt met Gorinchem Inspireert een platform waar inwoners, scholen en verenigingen worden geïnspireerd voor en door cultuur. Op de website gorincheminspireert.nl biedt de gemeente een overzicht van nieuws, wat we doen en vooral een agenda met cultuuractiviteiten (voor en door de stad). Via social media (Facebook en Instagram) informeren we inwoners over culturele activiteiten en stimuleren we deelname. Door te werken met actuele stadsthema’s (denk aan 4 en 5 mei, diversiteit, Sinterklaasintocht, enz.) maken we mogelijk dat diverse partijen met elkaar verbonden worden en versterken we het culturele veld: culturele partners, horeca en winkeliers, educatie en participatie, economie en toerisme, het RAG en het sociale domein. Ook culturele burgerinitiatieven worden gestimuleerd en ondersteund.

Cultuureducatie

Vanuit de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit is gewerkt aan het duurzaam versterken van de kwaliteit van de cultuureducatie mede door intensievere samenwerking tussen onderwijs en de culturele sector. De cultuurcoaches adviseerden en ondersteunden scholen op het gebied van cultuureducatie. In 2023 is verder ingezet op het zichtbaar maken van het cultuur(educatief) aanbod op sportencultuur.gorinchem.nl en gorincheminspireert.nl. Via deze platforms vinden scholen en inwoners het culturele aanbod. Verder zagen ruim 4.500 leerlingen van 4-14 jaar een theatervoorstelling en brachten alle groepen 4 en 5 (circa 900 leerlingen) een bezoek aan het Winterfestijn in het Gorcums Museum. De samenwerking met Centraal Punt is verder verstevigd rondom cultuureducatie en -participatie voor en door jongeren in Gorinchem.

Amateurkunst- verenigingen

Met de subsidie voor amateurkunst bevorderen wij een ruim, gevarieerd en laagdrempelig aanbod van amateurkunst, actieve cultuurparticipatie van inwoners met een focus op jongeren en stimuleren we cultuureducatie. In 2019 is de reikwijdte van de subsidieregeling verbreed. Daardoor kunnen alle disciplines van de amateurkunst nu aanspraak maken op subsidie. De verwachting was dat de totale subsidiebehoefte hierdoor zou toenemen. Door de coronacrisis is de verwachtte groei uitgebleven en in 2022 nam de subsidiebehoefte zelfs met circa 10% af. Gelukkig zien we in 2023 weer een groei van circa 15%. We kunnen vaststellen dat de lokale amateurkunstsector zich sinds 2023 weer aan het herstellen is.

De jaarlijkse IkToon-maand in juni was wederom succesvol. Tijdens deze maand biedt de gemeente de amateurkunst een podium om hun activiteiten op een creatieve wijze te promoten.

Evenementen en culturele voorstellingen

2023 was een evenementenjaar als vanouds. Veel jaarlijks terugkerende evenementen hebben een subsidie ontvangen, zoals het Zomerfeest, Hippiefestival, het Jazzfestival en het Timmerdorp. Door de inflatie zien we vooral bij de grotere evenementen een hogere subsidiebehoefte.

De Nieuwe Doelen is in de eerste helft van 2023 bij wijze van maatwerk opengesteld voor een aantal culturele activiteiten waarvoor het grote podium in combinatie met de grote zaal van het theater noodzakelijk was, zoals het Internationaal Filmfestival, de jubileumvoorstelling van Papillon en voorstellingen van Lyceum De Hoven, Roots en Theaterhuis Gorinchem. Alle vaste gebruikers van De Nieuwe Doelen hebben aangegeven dat zij vanaf theaterseizoen 2023-2024 zich met hun activiteiten zullen richten op een alternatief podium. Dit kan het podium van Peeriscoop, theater ’t Pand zijn of in een school.

Archeologie

Het nieuwe archeologiebeleid is begin 2023 door de raad vastgesteld. In dit beleid is nu ook aandacht voor conflictarcheologie en onderwaterarcheologie. Recente nieuwe data over de ondergrond van Gorinchem zijn gebruikt om de verwachtingskaart te actualiseren. Het archeologiebeleid krijgt onder de nieuwe Omgevingswet naar verwachting een plek in de Omgevingsplannen vanaf 2025.