Wat hebben we daarvoor gedaan?

Prioriteiten en aandachtspunten

Onderwerp

Toelichting concrete voornemens

Ondermijning

In 2023 is het Plan van Aanpak Ondermijning opgenomen als thema in het IVP 2023-2026. Het IVP 2023-2026 is in januari 2023 vastgesteld. Op het thema Ondermijning zijn in de organisatie diverse opleidingen verzorgd voor onder andere de boa's. De boa's hebben opleidingen gevolgd in het herkennen en signaleren van ondermijning en het herkennen van signalen van mensenhandel. Er zijn bij externe partners vier presentaties gehouden op het gebied van ondermijning. Voor de gemeenteraad is de Radarsessie jeugdcriminaliteit georganiseerd.

Het Coffeeshopbeleid en het Regionaal Beleid Mensenhandel zijn vastgesteld. De beleidsnota prostitutie en seksbranche is opgesteld. Een wijziging in hoofdstuk 3 (prostitutie) in de APV is doorgevoerd en vastgesteld. Het Bibob beleid is geactualiseerd.

Om inwoners en ondernemers goed voor te lichten op het thema Ondermijning is er een ondernemersdiner georganiseerd, is de escapeboot ingezet tijdens de Havendagen en is een zogenaamde lokbus ingezet. Er is gestart met de campagne Meld Misdaad Anoniem (MMA) om de meldingsbereidheid te vergroten. Dit heeft geresulteerd in 22 meldingen die via MMA gedaan zijn. Inwoners en ondernemers werden in de week van de veiligheid tijdens de veiligheidsmarkt door Stichting Humanitas geïnformeerd over signalen van mensenhandel.

In september is gestart met het Fieldlab 'Aanpak Jonge Aanwas'. Het Fieldlab krijgt in 2024 een vervolg.

Reguliere taken

Onderwerp

Toelichting reguliere taken

Zorg en Veiligheid

In samenwerking met de zorg- en veiligheidspartners zoals het Zorg- en Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid, de politie en Veilig Thuis hebben we ingezet op een gezamenlijke aanpak van complexe casuïstiek, waarbij de belanghebbende centraal stond. Daarbij is aandacht voor de kwetsbare inwoners, zoals de aanpak van onbegrepen gedrag en is ingezet op tijdige signalering om (verdere) escalatie en crisissituaties zoveel mogelijk te voorkomen. We hebben aandacht besteed aan het thema Maatschappelijk Ongenoegen. We hebben aandacht besteed op het thema 'Anti Overheidssentiment' in samenwerking met het Landelijk Steunpunt Extremisme.

Digitale Veiligheid

Bij de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime hebben we ingezet op het versterken van de eigen rol van inwoners en ondernemers. Met onze partners monitoren we de aard, omvang en trends van gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime. Met de komst van de digitale wijkagent is het netwerk en de monitoring versterkt. Net als in voorgaande jaren wordt er aandacht gegeven aan cyberpesten en veilig omgaan met social media. Voor ondernemers is een cybercrimecongres georganiseerd waarbij ondernemers bewust gemaakt zijn van de gevolgen van cybercrime en welke maatregelen zij kunnen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. Er zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd voor de doelgroep senioren om hen weerbaar te maken tegen de meest voorkomende vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Inwoners en ondernemers zijn tijdens de veiligheidsmarkt geïnformeerd over diverse vormen van gedigitaliseerde criminaliteit.

Veilige woon- en leefomgeving

Aan de wijkveiligheid is integraal samengewerkt met de politie, (wijk) boa's, jongerenwerkers en Poort6. In de Gildenwijk is nauw contact onderhouden met het COA om vroegtijdig signalen van overlast en ondermijning te delen. De alcoholverbodsgebieden zijn geëvalueerd en herzien. In de week van de veiligheid is een veiligheidsmarkt georganiseerd waarbij diverse partners aanwezig waren. De politie, het Platform Veilig Ondernemen Rotterdam, Stichting Humanitas en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (brandveilig leven) namen deel aan deze veiligheidsmarkt.

We hebben ingezet op het versterken van de eigen rol van de inwoners en ondernemers. Het preventieteam van Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE) is in augustus aanwezig geweest op het station om inwoners/ reizigers te informeren over fietsendiefstal en het voorkomen hiervan.

Door de toezichthouders en boa's is gecontroleerd op schoon, heel, veilig en kleine ergernissen. In samenwerking met de politie is aandacht geweest voor het fietsen in het winkelgebied. Er zijn controles uitgevoerd op het Digitaal Opkopers Register bij opkopers en handelaren in tweedehandsgoederen. Er is gecontroleerd op jeugdoverlast. Er zijn controles uitgevoerd op naleving van de APV en het parkeerbeleid. In het najaar zijn controles op vuurwerkoverlast uitgevoerd. In december is een vuurwerkinleveractie georganiseerd waarbij inwoners anoniem en straffeloos illegaal vuurwerk konden inleveren. Dit heeft 14,5 kilo illegaal vuurwerk opgeleverd.

Het buurtpreventieteam Oost/Dalem heeft aan het begin van 2023 ingezet op het Donkere Dagen Offensief. Het buurtpreventieteam is geïnformeerd over signalen van ondermijning tijdens de regionale bijeenkomst voor buurtpreventieteams. De samenwerking met de wijkboa is in 2023 versterkt.

Cameratoezicht

We beoordelen met onze partners de noodzaak en de behoefte aan cameratoezicht in de stad. De huidige openbare orde camera's zijn in stand gehouden. Tijdens de zomerfeesten is tijdelijk extra mobiel cameratoezicht ingezet.

Crisisbeheersing

We zijn in 2023 gestart met de herijking van de crisisorganisatie. Het Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO) programma is geactualiseerd en (nieuwe) medewerkers hebben meerdere trainingen en oefeningen gevolgd. Openstaande taken in de crisisorganisatie zijn ingevuld. De faciliteiten en materialen benodigd in de crisisorganisatie zijn geactualiseerd, waardoor wij in tijden van incidenten, crises en rampen snel kunnen reageren en operationeel inzetbaar zijn.

Er is een nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid en gezamenlijk werken we aan thema's die opgenomen zijn in het Beleidsplan 2022-2025 van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.

Vanuit Brandveilig Leven is tijdens de Lentefair en de Veiligheidsmarkt ingezet op de zelfredzaamheid van inwoners en ondernemers op het voorkomen van brand en het bieden van een handelingskader.

Horeca, evenementen en veilig uitgaan

De gemeente verleent vergunningen voor evenementen en zorgt in samenwerking met veiligheidspartners en organisatoren voor een veilig verloop van (grootschalige) evenementen, zoals de landelijke intocht van Sinterklaas die dit jaar in Gorinchem plaats vond. In 2023 zijn er 51 evenementenvergunningen verleend .

Het handboek Horeca en de para-commerciële verordening zijn in 2023 vastgesteld. Er is gecontroleerd op de naleving van de APV en de Alcoholwet. Er zijn 80 controles uitgevoerd, waarbij tweemaal een bestuurlijke waarschuwing na overtreden Alcoholwet opgesteld is. Er is achttienmaal een bestuurlijke waarschuwing opgesteld na constatering van overtredingen APV en is viermaal een Last onder dwangsom opgelegd.