We rapporteren hieronder over de stand van zaken van de openstaande aanbevelingen uit de rekenkamerrapporten die in de begroting 2021 zijn opgenomen.
Controlerende taak gemeenteraad
De rekenkamercommissie heeft in 2019 gerapporteerd over het onderzoek ''Toezien op effect''. Het onderzoek richtte zich op de controlerende rol van de raad. Het rapport is in september 2019 met de raad besproken. De raad heeft het college verzocht om voorafgaand aan langdurige besluitvormingstrajecten de raad een procesvoorstel te doen over hoe de raad tussentijds geïnformeerd wordt. Daarnaast heeft de raad besloten om de afgesproken vergaderstructuur te blijven gebruiken. De raad heeft in de I&O-sessie van 8 oktober 2020 besloten dat er geen raadswerkgroep nodig is voor de uitwerking van de aanbevelingen. Het onderzoek is daarmee afgewikkeld.
Invoering van de Omgevingswet
De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de invoering van de Omgevingswet. In januari 2020 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden waarin de hoofdlijnen van de invoering van de Omgevingswet, de rol van de raad en de te maken keuzen zijn besproken. De rekenkamercommissie heeft de rekenkamerbrief ''Transitie en
Transformatie Fysieke Leefomgeving’’ toegelicht in de I&O-vergadering van 8 oktober 2020. De commissie heeft
hierbij aangegeven dat het college inmiddels het programmaplan Implementatie Omgevingswet aan de raad heeft voorgelegd. Door de coronacrisis en het verloop van de invoering van de Omgevingswet kon het onderzoek volgens de commissie afgerond worden met een rekenkamerbrief. Het college is in de raadsinformatiebrief ''Beantwoording rekenkamerbrief Omgevingswet'' van 9 september 2020 ingegaan op de aanbevelingen. De invoering van de Omgevingswet zal verder plaatsvinden overeenkomstig het in de raadsvergadering van 28 mei 2020 vastgestelde programmaplan. Het onderzoek ‘’Invoering van de Omgevingswet’’ is hiermee afgewikkeld.
Onderzoek Meldingen openbare ruimte
Het onderzoek is afgerond. De rekenkamercommissie heeft haar conclusies en aanbevelingen in het licht van het vernieuwde werkproces geplaatst. De raad heeft op 23 september 2021 de conclusies uit het onderzoek overgenomen. De gemeente werkt vanaf januari 2021 met een nieuw meldingssysteem voor de openbare ruimte. De gemeente werkt aan het verder verbeteren van het proces zoals het laten aansluiten van onze externe partners in het werkproces. Aan het einde van 2021 is een evaluatie gehouden van het nieuwe werkproces en de resultaten daarvan zijn begin 2022 met de raad gedeeld.
Veiligheid
De rekenkamercommissie heeft in december 2020 de raad geïnformeerd over het onderzoek naar Veiligheid. Met het onderzoek wil de rekenkamercommissie de raad een praktische handreiking geven om zijn rol in het veiligheidsbeleid optimaal te vervullen. Hierbij zal de rekenkamercommissie een overzicht geven van de verschillende onderdelen van het veiligheidsbeleid en de rollen van de raad daarin en welke lessen hieruit te trekken zijn. De behandeling van de uitkomsten van het onderzoek in de raad naar verwachting in het 2e kwartaal 2022 plaatsvinden.
DoeMee-onderzoek Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)
In 2021 is meegedaan met een DoeMee-onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies. De onderzoeksvragen hierbij waren hoe de deelnemende gemeenten inhoud gaven aan de afhandeling van WOB-verzoeken, in hoeverre dit rechtmatig gebeurde en hoe hierover verantwoording werd afgelegd aan de raad. Het onderzoek wordt begin 2022 afgerond waarna dit aan de raad wordt aangeboden