Wat hebben we daarvoor gedaan?

Prioriteiten en aandachtspunten

Onderwerp

Toelichting concrete voornemens prioriteiten

Stedelijk programmeren

Stedelijk programmeren is een kerninstrument voor de ontwikkeling van Gorinchem. Het doel van stedelijk programmeren is om meer grip te krijgen op de opgaven en projecten van de gemeente, waarbij prioritering nodig is binnen de beperkt beschikbare capaciteit en middelen. Daarbij moet niet alleen ambtelijk, maar vooral ook maatschappelijk en politiek helder zijn welke initiatieven wel of niet door de gemeente worden ondersteund. Zodat we van visie naar realisatie komen, waarbij we werken vanuit de visie op de stad, daarbij verantwoorde keuzes maken en de bestuurlijke doelen halen. In 2023 hebben we het plan van aanpak uitgewerkt en ter vaststelling aan het college voorgelegd. Het college heeft het plan van aanpak op 31 oktober 2023 vastgesteld. Daarna is gestart met de ambtelijke voorbereidingen om het project op te starten. Vervolgens is op 5 december tijdens een themasessie met het college en op 14 december tijdens een I&O met de raad gesproken over de te inventariseren projecten en de te hanteren criteria Hierbij zijn door college en raad aandachtspunten meegegeven. Het project loopt in 2024 door.

Herstructurering locatie Van Neercasselstraat

In het kader van de stedelijke vernieuwing in de Haarwijk, starten we in 2024 met de transformatie van de voormalige scholenlocatie aan de Van Neercasselstraat. De planontwikkeling is vertraagd vanwege de raadsdiscussie over de huisvesting van de Internationale Schakel Klas.

Instrumenten woningmarkt

Ten aanzien van de instrumenten van de woningmarkt heeft de raad in 2023 besloten tot voorbereiding van de invoering van de opkoopbescherming, is de doelgroepenverordening vastgesteld en is het leningenplafond voor startersleningen verhoogd op basis waarvan de startersleningen zijn voortgezet. In 2024 zal de invoering van de opkoopbescherming aan de raad worden voorgelegd en zal met de raad worden gekeken naar mogelijke kaders voor het voortzetten van de starterslening.

Omgevingswet

In december 2023 is de omgevingsvisie Gorinchem 2050 ‘Stad in Balans’ door de gemeenteraad vastgesteld. Hiermee is de omgevingsvisie en het daaraan gekoppelde project eind 2023 afgerond. De omgevingsvisie omschrijft het beleid voor de fysieke leefomgeving integraal, alle onderdelen in samenhang. Daardoor kunnen we integrale afwegingen maken over vraagstukken en ontwikkelingen voor de leefomgeving. Met de visie kunnen we zowel op gebieds- als themaniveau beoordelen of nieuwe ontwikkelingen en concrete aanvragen passen bij onze ambities en opgaven. Zo zorgen we ervoor dat we de juiste keuzes maken. De visie is de basis voor de invulling van de andere instrumenten van de Omgevingswet, waaronder het stedelijk programmeren, de gebiedspaspoorten en het omgevingsplan.

Op basis van het vastgestelde Transitieplan Omgevingsplan Gorinchem (december 2023) wordt er stapsgewijs toegewerkt naar het definitieve omgevingsplan in 2032.

Reguliere taken

Onderwerp

Toelichting reguliere taken

Vergunningverlening

De doelen uit het uitvoeringsprogramma zijn voor het overgrote deel gehaald. In 2023 zijn er 328 aanvragen om omgevingsvergunning in behandeling genomen. Op alle aanvragen is binnen de wettelijke termijn beslist. Alle aanvragen in de binnenstad zijn conform de Verordening Fysieke Leefomgeving voorgelegd aan de Erfgoedcommissie.

Toezicht en Handhaving

Op alle doelen uit het VTH uitvoeringsprogramma is toezicht uitgevoerd. Bij panden met een gezondheidsfunctie, onderwijsfunctie en/of een functie met een grote bezettingsgraad is specifiek gecontroleerd op brand- en constructieve veiligheid. Vooral aan de nieuw te bouwen school het Gilde vakcollege, het Van der Valk hotel met bioscoop, amusino en vergaderzalen en het appartementencomplex en gezondheidscentrum in Hoog Dalem is veel tijd en aandacht besteed. Het eind 2022 opgestarte proefproject voor toezicht in het kader van de Wet Kwaliteitsborging (inwerkingtreding 2024), is in 2023 afgebroken. De aannemer heeft om andere redenen dan vanuit kwaliteitsborging niet verder kunnen bouwen. De opgedane kennis en ervaring omtrent de werkzaamheden bij een project met kwaliteitsborging worden meegenomen naar 2024.

Grondexploitaties

Er zijn thans vier actieve grondexploitaties, twee voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en twee voor de ontwikkeling van woningbouwlocaties. Bij de woningbouwlocaties (Mollenburg en Lingewijk-Noord) zijn alle gronden uitgegeven en worden de laatste werkzaamheden in het kader van woonrijpmaken uitgevoerd. Bedrijventerrein Oost II is op enkele kavels na, helemaal uitgegeven. Bedrijventerrein Groote Haar bevindt zich juist aan het begin van de realisatiefase.

Vastgoed

De bedrijfsruimte aan de Bullekeslaan is gesloopt om ruimte te maken voor tijdelijke parkeerplaatsen, dit ter compensatie van de voormalige parkeerplaatsen op de locatie van het warmtestation voor het warmtenet. De gemeenteraad heeft middelen beschikbaar gesteld voor de realisatie van een nieuw zwembad. Dit wordt de komende jaren verder uitgewerkt. Naast de negen panden van het werkprogramma verduurzaming gemeentelijk vastgoed is in 2023 gestart met de renovatie en verduurzaming van het voorzieningengebouw in de historische haven. Als laatste is gewerkt aan scenario’s voor de toekomst van De Nieuwe Doelen. Deze scenario’s zijn eind december 2023 aan de raad toegezonden.