Wat hebben we daarvoor gedaan?

Prioriteiten en aandachtspunten

Onderwerp

Toelichting concrete voornemens

Onderhouden relaties bedrijven

We hebben vanuit het accountmanagement intensief contact met en vele bezoeken gebracht aan bedrijven in diverse branches, zowel MKB als industriële ondernemingen en de maritieme maakindustrie. Belangrijke onderwerpen die de revue passeren zijn onder meer: uitbreidings- en verplaatsingsbehoefte, verduurzaming, netwerkcapaciteit en werkgelegenheid. In een transparante en constructieve samenwerking met IKG neemt op tal van onderwerpen de betrokkenheid van het lokale bedrijfsleven toe. Denk aan de nieuwe regiodeal Drechtsteden-Gorinchem, verbreding van de A27 en i_lab. In samenwerking met IKG en Gorkum Next werd een succesvolle bijeenkomst 'Dag van de Ondernemer' georganiseerd. Samen met Gorkum Next stimuleren we het ondernemerschap, met name gericht op start-ups en scale-ups. Gorkum Next heeft diverse bijeenkomsten voor ondernemers georganiseerd.

Met Stichting Binnenstadsmanagement (BSM) wordt gekeken naar een herdefiniëring van de samenwerking teneinde zo efficiënt en effectief mogelijk te kunnen samenwerken zowel op strategisch als tactisch niveau. In 2023 is er een nieuw initiatief gerealiseerd: Extern Centrum Overleg (ECO) en Intern Centrum Overleg (ICO) om de onderlinge samenwerking te verbeteren op operationeel niveau, integrale samenwerking te bevorderen én resultaten te bereiken.

Verkleinen kernwinkelgebied en aantrekkelijke stad

Op basis van het raadsbesluit is een meerjarige subsidie (2023-2025) Warenhuis Gorinchem verleend voor het aantrekkelijker maken van de binnenstad. Hartje Gorkum is inmiddels begonnen met de uitvoering. Alle muurschilderingen zijn gerealiseerd, de huisstijl is ontwikkeld en samen met GCM wordt het gesprek gevoerd over het kanaliseren van de online informatie richting bezoekers.

Voor het verkleinen van het kernwinkelgebied is het subsidieplafond in Q2 verhoogd met € 200.000,-. Tevens is de aanvraagtermijn voor de stimuleringssubsidies verlengd t/m 31 december 2024. In 2022 zijn circa 27 stimuleringssubsidies verleend; in 2023 zijn er 7 stimuleringssubsidies aangevraagd, het verleende totale subsidiebedrag is € 105.000,-. De eerste gevelverbeteringen en verhuizingen van winkels zijn reeds zichtbaar. De opening van Jamin/Multivlaai, De Kaasstolp, Fort Solid Sleep en het deels verhuizen van Van Beuzekom Mode zijn hiervan mooie voorbeelden. Ook zetten de subsidies aan tot grotere investeringen. De Bristol-wand in de Arkelstraat wordt in Art-Deco stijl opgetrokken en voorzien van nieuwe gevels voor de winkels, waarbij woningen worden gerealiseerd boven die winkels. De zichtbare resultaten in de uitstraling van het winkelgebied zorgen ervoor dat een keten als Bagels & Beans zich gaat vestigen aan de Arkelstraat. De aandacht voor ondernemers leidt tot vertrouwen, gezamenlijke doelen en gedeeld eigenaarschap.

Vanuit het 'Uitvoeringsplan Mooiste Vesting’ zijn meerdere deelprojecten gerealiseerd waaronder nieuwe voetgangersbewegwijzering, VR palen, banieren, kombordportalen en een kanon op de vestingwal.

Eind 2023 is er een huurder gevonden voor het leegstaande strandpaviljoen aan Buiten de Waterpoort. Dat is voor de revitalisatie van de Buiten de Waterpoort in combinatie met de nieuwe speelweide een positieve ontwikkeling.

Op 18 november 2023 was Gorinchem dé gaststad voor de landelijke intocht van Sinterklaas. In goede samenwerking met het bedrijfsleven en Stichting Gorinchem Citymarketing is de samenwerking gezocht om de stad te promoten. Er werden record kijkcijfers genoteerd bij zowel het Sinterklaas Journaal als de live uitzending van de landelijke intocht. Direct na de landelijke intocht is er volop geïnvesteerd door Stichting Gorinchem Citymarketing om ook op lange termijn te profiteren van dit evenement.

Vitaliteit bedrijventerreinen en winkelcentra

Samen met het georganiseerde bedrijfsleven voeren we gesprekken over de invoering van een ondernemersfonds, waarmee middelen ontstaan om de werkgebieden aantrekkelijker te maken en de vitaliteit in de gebieden te verhogen. Eind 2023 is de subsidie hiervoor bij de Provincie aangevraagd, zodat dit project opgestart kan worden in 2024.

In de Koningin Wilhelminalaan is een verbetering van de leefomgeving en het uiterlijk aanzien van de winkelstraat nodig. Met de ondernemers is gesproken over de aanpak van de verbeterpunten. De planning hiervoor zal gestroomlijnd worden met het opstellen van de gebiedspaspoorten.

In samenwerking met alle winkeliersverenigingen is in het voorjaar het succesvolle evenement 'Gorinchem maakt blij' georganiseerd. Het evenement is financieel mogelijk gemaakt met de middelen uit het initiatiefvoorstel 'Klaar voor de start na corona’. Daarmee zijn alle activiteiten uit het re-activatieplan economie na corona afgerond.

Met alle winkeliersverenigingen vinden periodieke gesprekken plaats op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau. Deze constructieve samenwerking zorgt ervoor dat er aandacht blijft voor de kwaliteit van het winkelgebied en de openbare ruimte.

Economische ontwikkeling

Om de lokale economie te stimuleren werken we ook intensief regionaal samen. Zo blijven we op de hoogte van de regionale ontwikkelingen en profiteren onze ondernemers hiervan mee. Deze kennisontwikkeling en netwerkvorming is van grote meerwaarde. Dit zijn Netwerk Economie Zuid-Holland-Zuid, de AV-regio (Regionaal Maatschappelijke Agenda Economie & Innovatie) en de maritieme samenwerkingsverbanden.

De ruimtedruk neemt toe, waardoor het een grotere uitdaging wordt om bedrijven een passende vestigingsplaats te bieden. Op meerdere agenda's voeren we het gesprek over de ruimtebehoefte. Zo hebben we met het Netwerk Economie Zuid-Holland Zuid de regionale bedrijventerreinenvisie opgesteld. De Provincie heeft de visie aanvaard. Met het vaststellen van deze visie geven we invulling aan het aantrekkelijk maken van de bedrijventerreinen die we behouden en het opheffen van de bedrijventerreinfunctie aan de Arkelsedijk I en Linge II Zuid. Daarnaast blijven we oog houden voor behoud van de watergebonden bedrijventerreinen in Gorinchem.

Voor Groote Haar stellen we momenteel een actueel economisch profiel op, waarin duidelijk wordt welke bedrijven we hier willen vestigen. Ook voeren we gesprekken over het toekomstige economische profiel van de Schelluinsestraat. Er wordt gesproken over mogelijkheden om dit bedrijventerrein intensiever te benutten en om te vormen tot een moderne woon-werklocatie.

Reguliere taken

Onderwerp

Toelichting reguliere taken

Regionaal Maatschappelijke Agenda (RMA) Vrijetijdseconomie

In 2023 vond voor de opgave Vrijtetijdseconomie afstemming plaats over de ontwikkelingen in de deelnemende gemeenten. Er is specifiek gekeken naar de thema’s Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Groene Hart, fiets-, wandel- en vaarroutes, verbinding en toegankelijkheid van toeristische voorzieningen en riviercruisevaart.

Toerisme

Samenwerkingsverbanden, zoals de Vestingdriehoek en de Hollandse Waterlinies hebben in 2023 de benoeming tot de ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’ benut in het marketinguitingen. De belevingswaarde van Gorinchem is met activiteiten en de ontwikkeling van routes verder versterkt. Er is ingezet op het aantrekken van meer bezoekers en het binden van (nieuwe) inwoners en bedrijven.

Stichting Vestingdriehoek

Gorinchem maakt onderdeel uit van een toeristisch samenwerkingsverband tussen Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein, Fort Vuren en Zaltbommel. In die samenwerking is gezamenlijk ingezet op het bereiken van een grotere economische spin-off en het verwerven van een sterkere positie in (boven)regionale samenwerkingsverbanden als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Dutch Delta Cruise Port. De focus in 2023 lag op de uitvoering van de online marketingstrategie van de Vestingdriehoek. Daarnaast is aan een marketingpartij (Bureau Toerisme) opdracht verleend om vernieuwde uitvoeringsstrategie voor 2024-2027 op te stellen.

Gorinchem Citymarketing (GCM)

De inspanningen van GCM in de afgelopen jaren hebben geleid tot mooie resultaten. Met in 2023 de promotie van Gorinchem in het populaire TV programma van Omroep MAX 'Denkend aan Holland' met meer dan 1,3 miljoen kijkers én de landelijke intocht van Sinterklaas. In 2022 is het bestuur van de stichting, ondersteund door de gemeente, gestart met het vergroten van haar eigen professionalisering. Met als resultaat in 2023 een nieuw bestuursmodel met als structuur een raad van toezicht en een directeur-bestuurder. Hiermee wordt de continuïteit geborgd. Op 1 februari 2023 is de nieuwe directeur-bestuurder gestart en op 27 maart 2023 is de nieuwe Raad van Toezicht geïnstalleerd. De jaarlijkse dienstverleningsovereenkomst tussen gemeente en GCM is afgesloten met daarin de samenwerkingsafspraken. GCM is onder andere verantwoordelijk voor het verzorgen van een toeristisch informatiepunt: VVV-balie & winkelfunctie. Met ingang van 1 juli 2023 heeft GCM de samenwerking met Dordrecht Marketing & Partners voor het verzorgen van de VVV-balie & winkelfunctie beëindigd en neemt Stichting Gorinchem Citymarketing de exploitatie van de VVV weer in eigen hand. Dit houdt ook in dat de medewerkers in dienst getreden zijn bij GCM.

Intocht Sinterklaas

De landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2023 heeft ruim 2,2 miljoen kijkers opgeleverd. Ook het Sinterklaasjournaal in de week voorafgaand aan de intocht met als decor Gorinchem trok een recordaantal kijkers met circa 2 miljoen per dag. Initieel was de landelijke Sinterklaasintocht in Gorinchem niet in de begroting opgenomen. Dergelijke activiteiten en bereikte resultaten dragen bij aan de naamsbekendheid van Gorinchem en bezoekersaantallen, ook in de jaren hierop volgend.

Riviercruisevaart

In 2023 is gewerkt aan de promotie van Gorinchem en omgeving binnen de nationale en internationale riviercruisesector, door het vertegenwoordigen van Gorinchem op internationale beurzen en het uitnodigen van touroperators. Daarbij is samengewerkt met regiopartners en het netwerk van de Dutch Delta Cruise Port. Deze inzet heeft geleid tot diverse boekingen voor 2023 en de komende jaren.

Oude Hollandse Waterlinie (OHW)

We nemen deel aan de erfgoedlijn OHW van de Provincie Zuid-Holland. Voor 2023 is subsidie aangevraagd en verkregen voor het vernieuwen van de voetgangersbewegwijzering en het realiseren van informatiepanelen, beiden onderdeel van het 'Uitvoeringsplan mooiste vesting'. De subsidieaanvraag voor 2024 van de Werkgroep Vesting Gorinchem is mede voorbereid.

Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW)

Door deelname aan het Pact van Loevestein, een initiatief van de provincie Gelderland, is samengewerkt met partners in het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Binnen dit samenwerkingsverband is gewerkt aan twee doelen: het verbeteren van het behoud en de benutting van het NHW erfgoed. Initiatiefnemers zijn geholpen met de start en of realisatie van een aantal projecten. Door de samenwerkende partijen is een intentieverklaring ondertekend waarmee de samenwerking voor 2023-2033 op de twee genoemde doelen wordt voortgezet.