We rapporteren hieronder over de stand van zaken van de openstaande aanbevelingen uit de rekenkamerrapporten die in de begroting 2020 zijn opgenomen, dan wel zijn opgestart in 2020.
Inwonersparticipatie
De raad heeft in 2018 een besluit genomen over het rapport ‘’Kansen voor actieve burgers, kansen voor beleid’’. Ook in 2020 is waar mogelijk gebruikt maakt van participatietrajecten die een bijdrage leveren aan verantwoorde en onderbouwde besluitvorming. Daarnaast is participatie besproken in de I&O-bijeenkomst van 19 november 2020. Daarin is de routekaart voor de Gorcumse aanpak toegelicht waarin een rol is weggelegd voor het zogeheten participatielab. In dit lab delen medewerkers hun kennis en ervaring over inwonersparticipatie.
Controlerende taak gemeenteraad
De rekenkamercommissie heeft in 2019 gerapporteerd over het onderzoek ''Toezien op effect''. Het onderzoek richtte zich op de controlerende rol van de raad. De essentie van het onderzoek was of de raad voldoende in staat is en in staat wordt gesteld om de controlerende rol goed uit te voeren. Het rapport is in september 2019 met de raad besproken. De raad heeft het college verzocht om voorafgaand aan langdurige besluitvormingstrajecten de raad een procesvoorstel te doen over hoe de raad tussentijds geïnformeerd wordt. Daarnaast heeft de raad besloten om de afgesproken vergaderstructuur te blijven gebruiken. De raad heeft in de I&O-sessie van 8 oktober 2020 besloten dat er geen raadswerkgroep nodig is voor de verdere uitwerking van de aanbevelingen.
Invoering van de Omgevingswet
De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de invoering van de Omgevingswet. In januari 2020 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden waarin de hoofdlijnen van de invoering van de Omgevingswet, de rol van de raad en de te maken keuzen zijn besproken. De rekenkamercommissie heeft de rekenkamerbrief ''Transitie en Transformatie Fysieke Leefomgeving’’ toegelicht in de I&O-vergadering van 8 oktober 2020. De commissie heeft hierbij aangegeven dat het college inmiddels het programmaplan Implementatie Omgevingswet aan de raad heeft voorgelegd. Door de coronacrisis en het feitelijke verloop van de invoering van de Omgevingswet kon het onderzoek volgens de rekenkamercommissie afgerond worden met een rekenkamerbrief. Het college is in de raadsinformatiebrief ''Beantwoording rekenkamerbrief Omgevingswet'' van 9 september 2020 ingegaan op de aanbevelingen. De invoering van de Omgevingswet zal verder plaatsvinden overeenkomstig het in de raadsvergadering van 28 mei 2020 vastgestelde programmaplan Implementatie Omgevingswet 2020-2029.
Veiligheid
De rekenkamercommissie heeft in december 2020 een brief aan de raad opgesteld waarin het onderzoek naar Veiligheid is aangekondigd. Met het onderzoek wil de rekenkamercommissie de raad een praktische handreiking geven om zijn rol in het veiligheidsbeleid optimaal te vervullen. Hierbij zal de rekenkamercommissie een overzicht geven van de verschillende onderdelen van het veiligheidsbeleid en de rol van de raad daarin.